Kleurrijke schrijver Titia Schut schrijfplan

Schrijfplan – door Titia Schut

Blog door kleurrijke schrijver Titia Schut. Haar boek verschijnt op 10 april 2021 tijdens het eerste kleurrijke boekengala.

Columns schrijven

Vanaf 2014 schrijf ik maandelijks een column in een regionale krant, Zicht Op Amersfoort. Dat vind ik erg leuk om te doen, maar na een aantal jaren wilde ik wel eens langer doorschrijven over een onderwerp met gefantaseerde personen. Columns zijn een soort korte hoofdstukken, dacht ik, en als dat lukt dan zou een boek ook wel lukken. Gewoon beginnen en doorgaan.

Kleurrijke schrijver Titia Schut schrijfplan
Kleurrijke schrijver Titia Schut

Bepaal je einddoel

Wat was ik naïef. Want natuurlijk is het handiger om te weten waar je naartoe gaat als je vertrekt. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat maak je ook eerst plannen. Je weet beter welke spullen je mee moet nemen en welke kant je op moet. En boodschappen doen met een lijstje werkt ook stukken sneller. En elke schrijver weet dat het maken van een schrijfplan noodzakelijk is, omdat je dan beter weet welke kant het verhaal opgaat.

Schrijven zonder plan

Toen ik aan mijn manuscript begon had ik geen plan. Ik had alleen een hoofdpersoon in gedachten en wist alleen nog maar dat zij net zonder werk zat. Ik wilde vooral schrijven over hoe het is om werkloos te zijn, maar na een paar hoofdstukken was dat saai. Het verhaal moest ergens anders over gaan en meer spanning zou ook welkom zijn. Toen bedacht ik een aantrekkelijke man die met een pakje aan haar deur komt. En plotseling schreef ik iets over een vrouw waar wat mee was gebeurd en spontaan bedacht ik een naam voor haar. Zo voelde inspiratie voor mij: een personage meldt zichzelf aan. Maar daarmee ging het wel een heel ander verhaal worden, waardoor ik het begin ook moest aanpassen. En welke kant ging het verhaal daarna op en waar zou het einde naar toe gaan? Opeens zat ik met mijn handen in het haar: ik had nog geen einde bedacht.

Schrijven met een schrijfplan

Ik riep de hulp van een vriendin in en met een glaasje wijn erbij gingen we brainstormen. Aan het einde van de avond hadden wij het plot bedacht. Ik ga hier natuurlijk nog niet verklappen wat we toen hebben bedacht, maar ik kan wel zeggen dat zelfs wij erdoor verrast werden! Ik ben haar eeuwig dankbaar voor haar input.

Schrijven vind ik nog steeds zo leuk om te doen. Maar met een schrijfplan gaat het beter. 

1 reactie op “Schrijfplan – door Titia Schut”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.