Waarom mijn boek deze titel heeft

Waarom mijn boek deze titel heeft?

Je geluk zit in een laatje

Tijdens mijn burn-out bezoek ik een tentoonstelling van Dali, daar zie ik de sculptuur van een vrouwenfiguur met allerlei openstaande laatjes in het lichaam. Direct denk ik dat ben ik, alle emoties uit mijn jeugd heb ik weggestopt in zo’n laatje. Alleen mijn laatjes staan niet open. Ik heb ze dicht geschoven en op slot gedaan, de sleutel eruit gehaald en weggegooid in een sloot. Zodat ik er nooit meer bij kan.  

Mijn jeugd

Tot mijn 9e had ik een normale jeugd. Ik was enig kind met een vader en moeder, er was wel veel spanning en ruzie in huis. Mijn moeder was geen hartelijke vrouw, ze was snel geïrriteerd en boos. Ze sloeg dingen stuk. Ik herinner me de gang vol met glasscherven van de voordeur en een antieke spiegel. Ook mijn gitaar vond ik aan diggelen op mijn kamer. Ik had het muziekinstrument pas gekregen van mijn ouders. Met veel plezier leerde ik erop spelen en kreeg ik gitaarles. Het verdriet over mijn stukgeslagen gitaar liet ik niet toe en deed ik of me er niet aan stoorde. Daardoor werd mijn moeder nog bozer op mij.

Meestal was mijn vader het doelwit van haar woedeaanvallen. Gelukkig voor mij had ik een lieve hartelijke vader.

Hoera een zusje

Eindelijk kreeg ik een zusje, bijna op mijn 9e verjaardag. Wat was ik er blij mee. Alleen mijn moeder bleef op haar bed liggen. Samen met mijn vader zorgde ik voor mijn zusje, voor ons eten en het huishouden.

Alle emoties die ik in mijn jeugd kreeg, heb ik niet toegelaten. Ik walste eroverheen. Ik zocht in die tijd altijd naar oplossingen en ging meteen weer verder, altijd bezig om van de situatie het beste te maken.

Dat dat niet zo goed was voor mijn gezondheid, daar kwam ik veel later achter.  Tijdens mijn burn-out kwam alles uit mijn jeugd als een boemerang op me af en heb ik langzaam en stuk voor stuk zo`n laatje opengemaakt en de emoties toegelaten.

Mijn boek

Mijn boek gaat over die laatjes. Hoe voorkom je een burn-out en hoe zorg je goed voor jezelf?

De hoofdstukken in dit boek zijn dan ook „laatjes”. Snap je nu waar mijn titel vandaan komt?

Volgend jaar komt mijn boek “Je geluk zit in een laatje” uit bij Droomvallei Uitgeverij.

Heb jij ook nog gesloten laatjes?

Elly Kassenaar

Foto gemaakt door Jolanda Pikkaart

14 reacties op “Waarom mijn boek deze titel heeft?”

  1. Lieve Elly, wij praten vaak met elkaar. Meestal over het heden.
   Onlangs hoorde ik tijdens ons uitje in Amsterdam iets over jouw verleden. Nu dus meer. Heftig…
   Maar fijn dat jouw boek er gaat komen!
   Dikke knuf, Anneliese

 1. Marijke Witman

  Lieve Elly,

  Wat een heftig verhaal. Je raakt me en ontroerd me met het beeld van dat kleine meisje. Ook ik heb een burn-out doorstaan dus herken ik wat je zegt. Mooi blog ❤️

    1. Elly Kassenaar

     Dank je wel Yvonne voor jouw reactie. Mooi dat je dit herkent. Niet zo mooi dat je ook ervaringen hebt met een burnout.

 2. Ik weet al langer dat je dit boek aan het schrijven bent en vind het ontzettend knap en moedig van je dat je hierover een boek maakt. Hopelijk help je er anderen mee. Leuk dat we als kleurrijke schrijvers volgend jaar weer onze boeken mogen uitgeven.

  1. Elly Kassenaar

   Reuze dank voor jouw reactie Titia. Inderdaad, dat is precies de bedoeling om er anderen mee te helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.