puzzelen titia schut

Lekker puzzelen

Een puzzel oplossen doe ik graag en dan vooral sudoku puzzels. Het zijn puzzels met vakjes waar cijfers van 1 t/m 9 in geplaatst moeten worden en elk cijfer mag maar een keer voorkomen. Ook moet alles zowel horizontaal, verticaal als diagonaal kloppen. Hiervan heb ik geleerd om op alles te letten en ook goed te blijven kijken. Als ik dat niet doe dan blijkt op het eind dat er onderweg iets is misgegaan en dan komt de puzzel niet uit. De puzzel gooi ik gefrustreerd aan de kant.

Ook puzzel ik mee bij het kijken naar detectiveseries of het lezen van een thriller. Ik let op alle aanwijzingen en help mee naar het zoeken van de dader.

In de kerstvakantie heb ik voor het eerst sinds jaren een legpuzzel gemaakt van 1000 stukjes. Dat was ouderwetse puzzelen deden we vroeger thuis vaak, maar ik had het al lang niet meer gedaan.

Schrijven is puzzelen

Schrijven is ook puzzelen, met woorden en met het plot, zeker nu ik bezig ben met een thriller. Als je er een goed verhaal van wilt maken moet je vooraf goed puzzelen om het verloop van het verhaal duidelijk te krijgen en het plot is natuurlijk heel belangrijk. Het verhaal gaat ongeveer zo. De hoofdpersoon Adeline ziet haar leven ineen storten. Ze ontmoet een aantrekkelijke man, John. Ik verzon er nog wat gebeurtenissen bij. Ze komt hem tegen bij het parachutespringen en gaat met hem basejumpen, maar dan vraagt ze zich af of hij wel te vertrouwen is. Tijdens het schrijven bedacht ik zomaar een vrouw die bij het basejumpen betrokken is geweest, maar waar niemand nog over wil praten. Met die gegevens ging ik aan de slag en bedacht na een tijdje puzzelen het hele verhaal en het plot.

Puzzelen met 1000 woorden

Afgelopen december volgde ik een online cursus om een spannend verhaal in precies 1000 woorden te schrijven. Dit dwingt je ertoe om het verhaal te kaderen en goed na te denken over wat je wilt vertellen in zo’n klein aantal woorden. Je moet bij zo’n kort verhaal net zo goed denken aan een spannende opbouw, beschrijvingen van de personages en hun omgeving plus nog een plot. Dan moet je vooraf goed nadenken over wat belangrijk is, want de kans is groot dat je zomaar over de 1000 woorden heen bent. Op mijn website http://titiaschut.nl/ kun je twee verhalen van precies 1000 woorden lezen die ik tot nu toe geschreven heb. Je herkent ze aan de naam ShortThrill.

Spannende puzzel

Momenteel leg ik de laatste hand aan mijn manuscript. Een aantal proeflezers geven al aan dat het spannend is en dat je blijft doorlezen tot het boek uit is. Het laatste deel van de puzzel is nu nog om alles goed te beschrijven, vooral de emoties van de personages, zodat de lezer echt meeleeft met de personages. Ik zit me voortdurend af te vragen hoe Adeline zich voelt op een bepaald spannend moment in het verhaal. Wat blijkt: vooral dit gedeelte vind ik er moeilijk. Als noorderling (ik ben opgegroeid in noord-oost Drenthe en heb daarna lang in de stad Groningen gewoond) ben ik niet zo gewend om mijn emoties te tonen of om er uitgebreid over te praten. Als je namelijk iemand uit het noorden van Nederland vraagt hoe het met hem gaat, zal hij antwoorden: ‘Wel goud’ of ‘kon beter’ en dat is dan het hele antwoord. Je kunt je dus voorstellen dat het schrijven hierover voor mij nog een hele puzzel is.

Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het me gaat lukken. Die legpuzzel die ik in de kerstvakantie maakte heb ik met hulp van mijn zoon afgekregen. De puzzel van mijn thriller verwacht ik met hulp van Jolanda en Esther ook af te krijgen. Ik moet gewoon nog even doorgaan met puzzelen totdat de thriller af is. Op 10 april kan ik het boek in handen houden.

Wens me veel succes.

3 reacties op “Lekker puzzelen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.