Kunstuitje schrijfinspiratie

Kunst als inspiratie

Wil je meer schrijven? Ga eens naar een museum. Ik heb natuurlijk altijd schrijfinspiratie, maar nieuwe ideeën kunnen er altijd bij. Daarom ben ik dol op kunstenaarsuitjes (artist date). Dit wil zeggen dat je alleen ergens naar toe gaat en je laat inspireren. Je kunt natuurlijk gaan schrijven, tekenen of fotograferen. Maar het hoeft niet. Het gaat erom dat je tijd voor jezelf hebt en ruimte in je hoofd. Die creativiteit komt vanzelf wel.

Creativiteit van anderen

In een museum bewonder je natuurlijk vooral de creativiteit van anderen. Zeker sinds ik het creatieve jaar van Esther van der Ham volg, kom ik regelmatig in en museum. Zo ging ik met Esther tijdens ons kunstuitje drie dagen op pad en bezochten we onder andere het Rijksmuseum, De Frida Kahlo tentoonstelling in het Cobramuseum en de Zaanse schans. Tijdens mijn vakantie in Malaga bezocht ik de dependance van Centre Pompidou en natuurlijk het Picassomuseum. Op die dagen ging ik ook tekenen en inspireerde het mij om te schrijven.

Schrijfoefeningen

Als je nu eerdaags met je schrijf- of tekenboekje naar het museum gaat doe dan meteen een schrijfoefening. Zo haal je nog meer uit je dag.

 • Kies een schilderij of een ander kunstvoorwerp uit. Neem een kwartier om het heel goed te bekijken. Wat zie je? Welke kleuren gebruikt de kunstenaar? Verraadt hij of zij ook iets van de techniek? Welke emotie roept het bij je op? Zoek een bankje op in het museum en ga nu schrijven. Schrijf gewoon op wat er bij je opkomt.
 • Zoek een kunstvoorwerp met een persoon of dier erop. Wat zie je en wat zegt dit over de persoon? Kijk ook naar de details. Gebruik nu die persoon als personage of muze en ga schrijven.
 • Doe iets heel anders: Maak een selfie voor een schilderij en teken daarna jezelf na in de stijl van de schilder. Neem jezelf niet te serieus, het hoeft niet perfect.
 • Maak een foto van een kunstwerk dat je echt raakt en schrijf er een elfje over. Je kunt met Canva ook de tekst op de foto zetten en hem daarna op social media delen.
 • Neem mijn boek: Ik heb altijd schrijfinspiratie mee naar het museum, sla het open en doe de schrijfoefening die daar staat.
 • Kijk jij ook altijd naar de bordjes naast schilderijen? Niet echt inspirerend hé? Kies drie van die bordjes. Kijk goed naar het kunstvoorwerp en schrijf nu je eigen bordjes.

Wanneer ga jij op pad voor een kustenaarsuitje en wat is jouw lievelingsmuseum?

11 reacties op “Kunst als inspiratie”

   1. Ik probeer elke maand iets nieuws of creatiefs te doen. Werkt altijd inspirerend.
    Misschien eens samen op een artist date …

 1. Leuk om op die manier naar schilderijen te gaan kijken hoewel ik onbewust dat ik al doe. Ik was een aantal geleden ook naar Rijksmuseum geweest. Vond het prachtig maar helaas is het daarna er niet meer van gekomen. Nu staat het Leidse Oudheidsmuseum op mijn lijstje. Als het zover komt, zal ik zeker wat foto’s gaan maken om er op een later tijdstip iets over te schrijven.

 2. Mooi. Ik besloten om je tip niet alleen te lezen maar ook op te volgen. De eerste art date staat nu in mijn agenda.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.