Tom en Streepje Titia Schut

Boekpromotie in de dierentuin

Al tijdens het schrijven van een boek en als het uitgegeven is moet je aandacht besteden aan boekpromotie. Het hoort erbij, want als je boek verschenen is wil je ook dat het gelezen wordt. Mensen moeten dan horen dat je boek er is. Ik vind dat lastig om te doen, want ik wil niet schreeuwerig overkomen, want zo ben ik niet. Gelukkig weten mijn schrijfcoach en mijn uitgever hoe het kan. Foto’s van je boek die je bij de berichten kunt plaatsen bijvoorbeeld. Ze wilden zelfs met me mee naar een fotogenieke locatie om daar foto’s te maken.

Een prentenboek over een zebra ‘Tom en Streepje’ vraagt om foto’s waarop in ieder geval dieren voorkomen, maar het liefst ook een zebra. Daarom gingen we een dagje naar het Dierenpark in Amersfoort, omdat ik daar toevallig in de buurt woon. Daar zijn dieren genoeg te vinden.

Tom en Streepje Titia Schut

Leuke plekjes

Met Jolanda Pikkaart en Esther van der Ham sprak ik af op de laatste vrijdag in oktober. Mooi herfstweer was het die dag. Met z’n drieën liepen we het hele park door op zoek naar de leukste plekjes waar ik met mijn prentenboek op de foto kon gaan. Bij het eerste kiekje stond ik een beetje ongemakkelijk met mijn boek in mijn handen. Ik voelde me ontzettend bekeken door alle voorbijgangers. Zodra de foto gemaakt was stopte ik het boek snel terug in mijn tas. Maar langzamerhand ging ik er steeds losser mee om en ik durfde gewoon te gaan staan alsof het normaal was. Ik voelde geen gêne meer. Tijdens onze rondgang door het park zagen we ook nog bomen in prachtige herfstkleuren (dat is echt een voordeel van foto’s maken in oktober) en spotten we verschillende dieren. Zo zagen we vanaf een bootje wolven lopen, een stukje verderop kwamen twee neushoorns dichtbij om water te gaan drinken en later zagen we ook een tijger die water dronk. Dat legden we natuurlijk ook allemaal vast. We stonden als kinderen te juichen, zo blij waren we dat we dit meemaakten.

Bij de zebra’s

Natuurlijk maakten we ook foto’s van prentenboek Tom en Streepje bij de zebra’s. Dat viel nog niet mee, want bij de savannedieren sta je op een hoge houten brug waardoor het toch lijkt alsof ze ver weg staan. Ze blijven ook niet de hele tijd keurig stilstaan, maar lopen weg als je denkt dat je ze goed in beeld hebt. Na vele pogingen is het ons gelukt om zowel het boek als de zebra’s op één foto te krijgen. We werden steeds enthousiaster en creatiever in onze ideeën. We konden bijna niet stoppen: op dat gave plekje moesten we nog stoppen om een foto te maken en ook die flamingo’s waren oogstrelend roze. We waren er nu toch, dus waarom niet. We wilden alles uit ons bezoek halen.

Het was een enorm gezellige dag en het voelde totaal niet als een verplichting om te werken aan boekpromotie. Ik kan elke schrijver aanraden om met meerdere mensen naar een locatie te gaan en daar samen foto’s te maken. Met meer mensen durf je meer en bovendien is het veel leuker dan in je eentje. Nou had ik het geluk dat ik met Esther en Jolanda ging. Dan weet je bij voorbaat al dat het geslaagd wordt. Zij zijn de initiatiefnemers van de kleurrijke schrijvers waar ik een van ben. Tom en Streepje is te verkrijgen bij Droomvallei Uitgeverij.

Hoe doe jij dat met boekpromotie?

7 reacties op “Boekpromotie in de dierentuin”

  1. Super leuk Titia werken aan je boekpromotie van Streepje samen met je je schrijfcoach Jolanda Pikaart en je uitgever Esther van der Ham. Met echte Streepjes, uhh … zebra’s.
    Werken zonder dat het voelt als werken.

    1. Precies, Elly. Omdat het met deze dames zo gezellig was voelde het inderdaad niet als werken. Bovendien is het een mooie dierentuin en het weer werkte ook goed mee. Allemaal pluspunten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.