gebroken akkoord Marieke Simons

Hoe ontstaat een nieuw verhaal?

Een vraag die ik veel krijg van bloggers is: hoe ontstaat een verhaal nu eigenlijk? Bij mij begint het vaak met nieuwsgierigheid. Ik word getriggerd door een muzieknummer of een persoon en dat wakkert mijn interesse aan. Ik wil graag weten wat het verhaal erachter is. De dubbele laag die wij vaak niet kunnen zien, maar waar ik meer van wil weten. En zo ontstaat er een idee in mijn hoofd.

Olievlek

Vanaf dat punt werkt het per schrijver anders. Sommige schrijvers beginnen vaak met een lege pagina die ze vullen met een verhaal zonder vooropgezet plan. Anderen construeren eerst een heel plan over hoe het moet verlopen en gaan daarna pas schrijven. En dan zijn er uiteraard nog de vele variaties daar tussenin. Ik hoor bij die laatste groep.

Mijn idee spreidt zich in mijn hoofd uit als een olievlek en de eerste tijd hang ik er in helicopterview boven. Wat is mijn plattegrond, waar komen de hoofdwegen en de huisjes? Langzaam naar het detail van de sluiproutes en de onverwachte drempels.

Kill your darlings

Als lezer lees je maar een fractie van de wereld waarin een schrijver zich bevindt tijdens het schrijfproces. Ik weet bijvoorbeeld dat er in ‘Gebroken akkoord’ veel meer familieleden achter mijn personages staan, maar je ziet of hoort ze niet, omdat ze niet van belang zijn voor het verhaal. Soms wijzigt of sneuvelt er een personage op aanraden van een redacteur: ‘Kill your darlings’. Maar gelukkig niet mijn Lieve Ling.

Trigger

Of ik met mijn eindresultaat dezelfde wereld in het hoofd van een lezer weet te construeren is maar de vraag. Iedereen leest en interpreteert het op zijn eigen manier. Maar als ik een reactie lees die lijkt op het beeld dat ik had, vind ik het altijd geweldig dat het me toch stiekem gelukt is. Dus is mijn vraag aan jou: welke beeld weet ik te triggeren? Want geef toe, je begint met lezen en tussen de regels door poppen verwachtingen op in je hoofd. En dat is precies de plek waar een verhaal ontstaat.

Bestel het boek van Marieke Simons bij Droomvallei Uitgeverij

Gebroken akkoord Marieke Simons

4 reacties op “Hoe ontstaat een nieuw verhaal?”

  1. Rinske Oenema

    Leuke blog Marieke! Heerlijk toch, als die olievlek begint te groeien en er langzaam structuur in komt.

  2. Allemaal heel herkenbaar. Het schrappen van personages doet soms pijn, gelukkig is het altijd wel voor een goed doel. Het maakt het verhaal vaak veel beter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.