De natuur als inspiratiebron

De natuur als inspiratiebron

Je zit gespannen achter je computer, je schouders doen zeer, je vingers bewegen langzaam over het toetsenbord. Je leest wat je hebt geschreven. Wat staat er nu? Wat bedoel je? Je voelt geen verbinding meer. Waar haal je nu je inspiratie vandaan? 

Zoek je inspiratiebron

Heb je schrijfinspiratie nodig? Ga naar buiten de natuur in. Lukt dat niet? Ga dan in gedachten naar een park, bos of naar de zee. Ga op zoek naar jouw favoriete plek. Wat voor weer het ook is, of je kunt reizen of niet, in je hoofd kun je overal heen.

Ga je mee naar zee?

Je staat op het strand. Achter je zijn de duinen. Bij elke stap voel je het vochtige zand onder je blote voeten. Als je over een deel met schelpjes loopt, vertraag je.

Voor je lonkt de zee, de cadans van de golven is hypnotiserend. Een meeuw krijst hoog in de lucht. Je haalt diep adem, de zilte zeelucht dringt je neus binnen. De wind waait door je haren en blaast even al je problemen weg. Je lippen smaken zout.

Je loopt door tot het water steeds weer je voeten raakt en daarna weer loslaat. Zo zou het altijd moeten zijn. Je sluit je ogen en blijft even staan.

Je loopt een paar meter terug, gaat op het zand zitten, pakt je notitieboekje en pen en gaat schrijven…

Ga schrijven…

Was jij ook even bij de zee? Pak nu een pen en papier of open een lege pagina op je laptop en ga schrijven. Gebruik de natuur als symbool of metafoor of gebruik je fantasie. Alles mag.

Inspiratiebron

Foto I. Hogenes

Hoe voel je je nu? Er is onderzoek naar natuurbeleving gedaan en zelfs denken aan de natuur, of een mooie achtergrondfoto op je computer helpt om te ontspannen. Je kunt het in gedachten doen, maar echt naar buiten gaan is natuurlijk nog beter. In de natuur is het rustig en je stimuleert je zintuigen door alle geluiden, geuren en kleuren, en als je durft zelfs smaken, in je op te nemen.

De natuur bevat zelf ook zoveel verhalen die jou kunnen helpen bij het schrijven. Dus pak je pen en een notitieboekje en ga naar buiten. Doe dat regelmatig. Neem ook mijn boek Ik heb altijd schrijfinspiratie mee voor meer schrijfoefeningen.

Wil jij ook schrijven bij zee? Dan kan tijdens een schrijfweek.

Waar ga jij vandaag schrijven? Deel het onder dit blog.

6 reacties op “De natuur als inspiratiebron”

  1. Rinske Oenema

    Ik liep heerlijk een stukje met je mee over het strand. De natuur inspireert altijd. Wandelend schrijf ik elfjes, ontdek ik plotwendingen, voer ik gesprekken met mijn personages en los ik (schrijf)problemen op. Werkt ook dat niet, dan heb ik altijd nog jou(w) boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.