Titia Schut

Extreme situaties – Titia Schut

Als het weer extreem is dan reageer ik daar meestal meteen op. Als het bijvoorbeeld erg koud is en er sneeuw ligt dan word ik onrustig. Of als het stormt en de regen tikt op de ruiten dan gebeurt er binnenin mij iets. Ik wordt ongedurig en er vormen zich zinnen in mijn hoofd die met het weer te maken hebben. Dan grijp ik snel een pen en papier en ga er even mee zitten. En voor ik het weet heb ik dan zomaar een elfje of twee genoteerd. De woorden stromen gewoon vanzelf naar buiten.

Donker

Deze keer was het niet omdat het weer slecht was, maar omdat het ‘s avonds al zo vroeg donker is. Soms begint het al rond vieren te schemeren. Als reactie doen we de lampen aan en hangen ook buiten lampjes op. Ik voelde de woorden over dit thema weer borrelen. En het werden zomaar drie elfjes.

Het
is ‘s middags
al vroeg donker.
Daarom hebben we meters
lampjes.

Buiten
is het
donker en koud,
de kachel lekker warm
binnen.

In
de avond
op de bank
een wijntje en een
boek.

Lampjes

Ach, dacht ik na die drie elfjes, laat ik ook eens een haiku proberen over dit thema. En dat ging bijna vanzelf.

Als in de winter
de lampjes al vroeg aan gaan,
is het binnen knus.

In dit nieuwe jaar zullen er vast nog veel dagen komen die ik als extreem ervaar en die er gewoon om vragen om daarover woorden op papier te zetten. Het wordt dus vervolgd.

Heb jij dat ook dat je soms zo onrustig bent dat je wel wat móet opschrijven?

Bericht door Titia Schut, één van de kleurrijke schrijvers. Haar boek komt uit bij Droomvallei Uitgeverij op 10 april 2021.

9 reacties op “Extreme situaties – Titia Schut”

  1. Mooie gedichten Titia.
    Als ik onrustig ben, kan ik juist niet schrijven. Ik ga dan vaak naar buiten of knuffelen met de katten. Pas als ik gekalmeerd ben en de chaos is uit mijn hoofd, pak ik mijn laptop en schrijf. Gelukkig zijn we allemaal anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.