Een nieuw jaar en nieuwe plannen

Een nieuw jaar en nieuwe plannen

Een nieuw jaar kun je elke dag starten, maar na een vakantie heb ik altijd extra energie. Dit jaar wil ik weer een manuscript afronden. Ik heb nog geen concreet boekidee, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat snel is opgelost. Ik heb altijd schrijfinspiratie, dus ik ga gewoon eerst blogs of andere dingen schrijven en zondag ben ik weer gestart met een artist date. Dat is een tip van mij, ga op stap en stimuleer je creativiteit.

Een artist date

In het boek ‘The Artist’s Way’ bespreekt Julia Cameron de artist date. Een wekelijks kunstenaarsuitje. Wat is het idee erachter? Dat je elke week alleen, ja echt alleen, op pad gaat en iets doet dat je creativiteit stimuleert. Dit mag de hele dag of maar een uur en je hoeft geen geld uit te geven. Je gaat niet op pad met een gericht doel, het is jouw feestje en een avontuur. Je hoeft niet te schrijven of te tekenen, je hoeft niets, je mag lekker spelen. Laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk kun je de me-time ook wel gebruiken. Zeker nu.

In mijn blog gaf ik al 15 tips, maar door corona en de maatregelen is het nu anders. Dus ging ik afgelopen zondag wandelen en volgde ik een poëzieroute. De route was niet helemaal duidelijk, maar er zat een schrijfboekje in mijn binnenzak en af en toe heb ik geschreven. Wat? Ik weet het niet precies, maar daar gaat het ook niet om. Toen ik thuis was heb ik een mindmap gemaakt met boekideeën. Voorlopig ga ik in ieder geval op woensdag weer op pad voor een kunstenaarsuitje.

Artistdate in lockdown

Het is nu allemaal anders. Ik ben nu al meer dan genoeg thuis, dus ik ga liever naar buiten. Voor de lockdown heb ik ook wat tips voor in huis.

 1. Doe iets nieuws. Maak een gerecht dat je nog niet kent, loop door een wijk in jouw woonplaats waar je nog nooit bent geweest of lees een boek in een voor jouw onbekend genre.
 2. Koop (online nu) een mooi schrijfboek of een nieuwe (vul)pen. Gebruik deze alleen voor jouw artist dates. Vandaag komen twee boekjes binnen hier. Ze zijn prachtig geel met een tekening van Leonardo da Vinci erop. Ik kan niet wachten om daar in te gaan schrijven met mijn rode vulpen met bloemen.
 3. Maak een boswandeling. Snuif de specifieke geur op van het bos. Bestudeer details of juist het landschap en luister goed naar de vogels. Je kunt ook een thema volgen. Ik heb een paar wandelingen over schrijvers en kunstenaars op mijn lijst staan. Ik houd je op de hoogte.
 4. Maak een lekkere kop koffie of thee, pak je schrijfboekje en een pen en bezoek online een museum. Wat doet dit met jou?
 5. Maak je eigen creatieve plek om te schrijven, tekenen of iets anders, pak je schrijfboekje en je per er bij en geniet.
 6. Luister muziek. Kies iets heel anders dan normaal en schrijf of teken terwijl je luistert.
 7. Koop een reisboek en ga virtueel op reis. Maak een gerecht uit die streek of een drankje. Ruik aan de kruiden en zoek bijpassende muziek. Sluit je ogen en reis vanaf je bank.
 8. Wees weer even kind. Spring in een plas, gooi met herfstbladeren of kleed je warm aan en ga bellenblazen. Kleine kinderen kijken met een open blik. Wat zie jij?
 9. Maak een lijst met 52 kunstenaarsuitjes. Voor elke week een. Stop deze lijst in je artistdateboekje. De lijst hoeft niet meteen af. Noteer steeds weer iets nieuws. Dit kun je natuurlijk ook in je mobiel bijhouden. Misschien wel met links.

Wat is jouw artiestenuitje?

Heb jij nog meer ideeën? Deel ze onder dit blog of deel jouw ervaring met een artist date.

8 reacties op “Een nieuw jaar en nieuwe plannen”

 1. Rinske Oenema

  Hier word ik blij van, creatieve uitjes plannen voor mijzelf! En wat een goede tips om dit ook echt te gaan doen. Ik ga een lijstje maken met ideeën. Musea en andere activiteiten in Stockholm bezoeken komt daar zeker in terug.

     1. Rinske Oenema

      Ik heb mijn eerste uitje al bepaald. Een virtueel bezoek aan de Stadsbibliotheek van Stockholm. Bij mijn eerste echte trip naar Zweden ga ik deze echt bezoeken en er schrijven.

 2. Ik maak hier meteen een goed voornemen van, maar ik weet niet of het wekelijks gaat lukken. Toch staan er hele leuke dingen bij die ik heel graag zou willen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.