Voed je inspiratiebron

Voed je inspiratiebron

Het leven van een schrijver is niet groots. De meeste inspiratie haal je uit alledaagse dingen. Ten minste ik wel en daar hoef ik weinig voor te doen. Je eigen bron vol inspiratie is echt heel handig als je blog en/of boeken schrijft. Daarom geef ik je 4 tips:

 1. Ga naar buiten
  Dit is een tijd van thuis zijn en naar binnen keren, maar je kunt prima naar buiten. De frisse lucht, een andere omgeving en de natuur zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Leg er niet te veel druk op, het is prima als je geen geniale inval voor een bestseller krijgt. Een extra inkijkje in een personage, een wending in een plot of een idee voor een blog is ook prima. En kom je thuis zonder schrijfinspiratie, dan  heb je wel beweging gehad.
 2. Een open blik
  Kijk vandaag eens met een open blik naar je omgeving. Hoe ziet die boom er in je straat uit? Welke mensen kom je onderweg tegen en wat voor schoenen hebben ze aan? Speel toerist in je woonplaats, wees weer kind en dartel door het bos of zeg gewoon iedereen die je vandaag tegenkomt heel vrolijk gedag. Wat  valt je op en kun je daar iets over schrijven?
 3. Omarm het alledaagse
  Je start je schrijfdag met een kopje koffie. Wacht met je eerste slok. Ruik eens goed. Waar doet je dat aan denken? Neem nu voorzichtig een slok en proef heel goed. Welke smaaksensaties zijn er? Zo kun je vandaag ook extra aandacht geven aan het geluid van je voetstappen, een vogel in je tuin of het geluid van een voorbijrijdende auto. Waarschijnlijk ben je oplettender als je deze oefening doet. Herhaal het een paar dagen en zet een paar gedetailleerde beschrijvingen op papier.
 4. Stel niet uit
  Koop een inspiratieboekje en stop dat in je tas of leg het op je schrijfplek. Zodra je een inval krijgt schrijf je het op. Uitstellen betekent vaak vergeten. Dus ga minimaal een keer per week aan de slag met je schrijfinspiratie. Hoe meer aandacht je hieraan besteedt, des te meer nieuwe ideeën je krijgt.

Ik mijn boek Ik heb altijd schrijfinspiratie – en na het lezen van dit boek jij ook, vind je nog veel meer tips en schrijfoefeningen. Het boek verschijnt 10 april 2021.

Wat is jouw inspiratiebron? Reageer onder dit blog.

4 reacties op “Voed je inspiratiebron”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.