Rust en regelmaat

Schrijven lukt mij pas echt als mijn leventje rustig is en er een zekere regelmaat is. Als mijn weken overzichtelijk zijn met werk en vrije tijd maakt dat ik in mijn hoofd rustig ben. Ik weet precies waar ik aan toe ben en kan mijn schrijftijd goed inplannen op mijn vrije dagen. 

Teveel afleiding

Maar zo is het niet altijd. Soms zijn er dagen of weken dat ik teveel wordt afgeleid door allerlei (sociale) beslommeringen. Mijn werkritme is anders dan normaal, ik moet ergens een beslissing over nemen (en dan niet: wat eten we vanavond) of gemaakte afspraken worden weer omgegooid. Dan kom ik niet aan schrijven toe. Er is dan gewoonweg geen rust in mijn hoofd om te gaan zitten schrijven.

Ook speelt mee dat ik in een soort tussenfase zit die ervoor zorgt dat ik nog niet kan beginnen met schrijven. Nu mijn debuutthriller is uitgekomen en mijn eerste kinderboek (bijna) af is zit ik in het luchtledige. Ik ben nog niet klaar om met het volgende te beginnen, want eerst moet het verhaal duidelijk zijn en moet ik de personages nog leren kennen. Het is nog te vroeg om te gaan zitten en te werken aan het manuscript. Ik moet me letterlijk inhouden om niet alvast stiekem wat scenes te gaan schrijven. Ik kan op dit moment alleen maar op een andere manier schrijven.

Schrijven met je hoofd

Er gebeurt op dit moment van alles in mijn hoofd. Als ik in de krant artikelen lees of de koppen snel ben ik bezig met schrijven. Of als ik een Margriet van de stapel pak en die doorblader (ik lees ze samen met mijn moeder en krijg altijd een aantal mee als ik bij haar kom) dan staat mijn ‘schrijvershoofd’ aan. Alert ben ik op een mooie zin, een foto van een interessant persoon, een huis of een omgeving dat bij mijn boek past. Zie ik iets dan knip ik dat uit. Lees ik een diepte-interview of gebeurtenissen dan is dat misschien iets voor een kort verhaal dat later inspiratie kan geven.

Al schrijf ik niet letterlijk woorden op, ik ben in mijn hoofd wel bezig met schrijven door het verzamelen van informatie en daarmee al een creatief proces aanzet. Langzaam groeit het tot een geheel.

Schrijven op vakantie

Vakantie lijkt een ideale tijd om te schrijven, want zodra ik de deur achter me dicht trek en wegga laat ik alle drukte achter me. Maar ik ben met mijn gezin op pad en we gaan dingen samen doen. Schrijven lukt dan alleen op sommige dagen als mijn puberkinderen willen uitslapen en mijn man een lange wandeling gaat maken. Dan zie ik mijn kans schoon, want daar is dat heerlijke moment om te dagdromen over een nieuw verhaal en nieuwe personages kan bedenken. Lekker met pen wat losse ideeën in een notitieboekje schrijven, een zin of een ingeving. Of een beetje spelen met woorden en gedachten over de vakantie en de omgeving of de geluiden die je op je vakantiepark hoort. Op de manier lukt schrijven in de vakantie een beetje.

Blog door Titia Schut. Titia is één van de kleurrijke schrijvers. Haar boek is verschenen in april 2021.

4 reacties op “Rust en regelmaat”

  1. Mooi Titia. Voor mij geldt ook dat ik rust nodig heb om een verhaal te kunnen produceren. Wanneer mijn vriend en ik samen vakantie hebben, komt er van schrijven niks terecht, al is er altijd tijd om te fantaseren. Heerlijk, vind ik dat. Een goede voorbereiding voor de momenten dat ik weer alleen thuis ben en achter de laptop weer wat verhaallijnen uit kan werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.