Research II

In een vorige blog vertelde ik al over de research (https://dekleurrijkeschrijvers.nl/research/) die ik in het voorjaar van 2022 in de stad Groningen deed voor mijn tweede thriller. Nu vertel ik er nog een keer over, want ik ontdekte er nog veel meer.

Forum Groningen

Het meest opvallende nieuwe gebouw dat ik al bij mijn online zoektocht tegenkwam is Forum Groningen, vlakbij de Grote Markt in het hartje centrum. Online had ik al veel foto’s gezien en het zag er mooi uit: een hoog gebouw met één schuine zijkant en veel ramen en grote glaspartijen. Deze locatie zou ik zeker in mijn thriller opnemen en daarom moest ik het met eigen ogen bekijken. En wat bleek: het is absoluut een prachtig gebouw dat je echt moet ervaren voordat je erover kunt schrijven. In de hal overheerst de ruimte: je kijkt de hoogte in naar het dak en er is veel glas.

Naar de diverse verdiepingen kun je met roltrappen. Natuurlijk weet je wel hoe het is om op een roltrap te staan, maar die in Forum zijn lang en ze gaan langzaam maar gestaag omhoog. Ze staan gekruist opgesteld en ze vormen bijna een kunstwerk. Door de enorme glaspartijen heb je de mooiste uitzichten. Toen ik van de derde roltrap stapte moest ik even stoppen, want ik voelde me licht in mijn hoofd worden. En ik was nog niet eens boven! Dat kun je dus niet op internet. vinden en daarom komt die ervaring zeker in mijn verhaal terug.

En dan het dakterras, ook al zoiets moois. Je krijgt als cadeau een prachtig uitzicht over de stad. Ik wilde er per sé rondlopen om te voelen hoe is het om ter hoogte van de spits van de Martinitoren te staan. En er is een mooi café/restaurant met datzelfde uitzicht.

Zoiets ontdek je echt niet online.

Bijzonder boek

Eén personage in mijn thriller houdt van oude botanische boeken met illustraties van planten. Hij gaat daarvoor naar de bibliotheek die zich in het Forum Groningen bevindt. Je kunt gemakkelijk een moderne gefantaseerde bibliotheek beschrijven, maar deze bibliotheek heeft ook nog zitjes bij de ramen waar je geweldige uitzichten naar de stad hebt. Daar moet je gewoon zelf gezeten hebben zodat je het schitterende uitzicht kunt beschrijven.

Het bijzondere boek bestaat!

De leukste ontdekking die ik daar deed was dat het botanische boek echt bestaat! Ik zocht de afdeling natuur en zag achterin in een hoekje een boekenkast met plantenboeken. Daar moest ik zijn. Mijn blik ging als vanzelf naar een groot dik boek en op de rug stond dat het een botanisch boek was. Ik juichte en zei tegen mijn man dat dit hem was! Ik pakte het met twee handen van de plank. Het was zwaar, want het heeft meer dan 600 bladzijden. Aan de linkerkant een illustratie en rechts de beschrijving van de plant. Het was precies het boek dat ik bedacht had en het stond daar gewoon op mij te wachten. Ik liep echt rond op de set van mijn eigen scenario dat mijn tweede thriller gaat worden.

Het is zo geweldig om iets dat je met je fantasie bedacht hebt, in het echt gewoon blijkt te bestaan. Het lijkt geen toeval. Het botanische boek riep mij.

Of klinkt dit wat zweverig?

6 reacties op “Research II”

 1. Toeval bestaat niet, dat zie je maar weer, Titia!
  Wat een mooie ontdekkingen. Het geluksgevoel wat jij in jouw blog beschrijft, herken ik heel goed. Dat gold ook voor mij tijdens mijn research in Dordrecht. Of afgelopen jaar in Australië.
  Succes met het schrijven, ik ben benieuwd naar je volgende boek!

  1. Leuk dat je dat ook herkent. Het is inderdaad een goed gevoel!
   Ik houd je op de hoogte van mijn vorderingen.

  1. Het is een gebouw dat je echt moet beleven, zo bijzonder is het. Ik houd je op de hoogte van mijn vorderingen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.