Hoe doe je inspiratie op als je wilt schrijven?

Ik ben altijd blij als het weer lukt om een verhaal te bedenken en om het daarna op papier te krijgen. Maar soms gaat het gewoon niet, omdat ik totaal geen inspiratie heb en echt niet weet waar ik over moet schrijven. Hieronder enkele tips om aan inspiratie te komen.

Schrijven in een schrift

Zinnen uit een boek

Een leuke methode om op een idee te komen is om een boek te pakken dat je in je boekenkast hebt staan en dat op een willekeurige bladzijde open te slaan. Je doet je ogen dicht en wijst een zin aan. Die zin schrijf je bovenaan een lege bladzijde zodat die zin de eerste zin van jouw korte verhaal wordt. Je hoeft verder niets te doen met het verhaal van het boek, want deze eerste zin is het begin van een heel ander verhaal dat jij gaat schrijven. Ik deed dat met zinnen als “Ik kijk naar James, terwijl Oscars ogen zo groot worden als schoteltjes”, “Terwijl ze het zei zakte de moed haar in de schoenen”, “Ik daalde een stenen trap af, rende een voorplein op en…” of “Achter haar verlegen gezichtsuitdrukking hield ze iets verborgen”.

Als je zo’n zin genoteerd hebt laat je het even op je inwerken en dan begin je intuïtief te schrijven, gewoon wat er op dat moment in je opkomt. Of je bedenkt aan de hand van die zin eerst de personages en een situatie zodat het een langer verhaal wordt. Ik schrijf graag op losse papiertjes, maar je kunt het ook meteen op je computer of laptop typen. 

Met twee zinnen en een foto bedenk ik een verhaal

Inspiratie uit krant of tijdschrift

Regelmatig schrijf ik een ShortThrill; dat is een spannend kort verhaal van precies 1000 woorden met altijd een verrassend einde. Om daarvoor aan inspiratie te komen blader ik regelmatig door kranten en tijdschriften op zoek naar zinnen die mij aanspreken of foto’s die me boeien. Die bewaar ik totdat ik een nieuw verhaal wil schrijven. Ik pak dan het stapeltje knipsels en zoek daar drie uit die me op dat moment aanspreken. Daarna ga ik bedenken wat er gebeurd kan zijn en welke personages erbij betrokken zijn.

Zo koos ik eens een foto van een vakantiehuis aan het water en twee zinnen: “William was zo’n goeie jongen die goed in de groep lag” en “Wat er in die vakantie gebeurde zullen zij nooit aan iemand vertellen”. Kijk maar op de foto hierboven. In gedachten zag ik bij deze knipsels een moeder en dochter voor me die op zomervakantie waren. Moeder doet er alles aan om haar dochter bij de jongensgroep in het andere vakantiehuis vandaan te houden waar William deel van uitmaakt. Daarvoor gaat ze wel erg ver. Het verhaal staat op mijn website (titel: Het touw). 

Beginnen met aantekeningen maken

Brainstormen

Onlangs deed ik mee aan een schrijfwedstrijd dat als thema “Seizoenen” had. Ik ging aan de keukentafel zitten en dacht na wat ik met dat thema zou kunnen. Het leek zo algemeen en breed dat ik er in eerste instantie niets mee kon. Ik zuchtte en staarde wat naar buiten, maar kon niets bedenken. Ik had echt geen inspiratie. Op dat moment streken er twee vogeltjes in het boompje van de voortuin neer en ze begonnen vrolijk te tjilpen en te fluiten. Van dat geluid word ik altijd al vrolijk. Zo ook deze keer en ik kreeg ik er bovendien inspiratie door.

Ik zag meteen een appartement voor me met een groot raam waardoor je goed uitzicht hebt naar buiten, op de vogels. Ook zag ik een moeder die enorm van die vogels geniet en die ze voert op haar balkon. Toen verzon ik twee zussen die in het appartement van hun moeder komen om het te leeg te halen, omdat hun moeder is overleden.

Hoe ik ook nog op het plot uitkwam is me niet helemaal duidelijk, maar ik weet wel dat mijn fantasie met me op de loop ging. Ik maakte van de ene zus mantelzorger, maar die zelf ziek wordt waardoor de andere zus tijdelijk voor moeder moet zorgen. Zij moet niets van die vogels hebben en wil ze vergiftigen. Tijdens het opschrijven van mijn ideeën schoot me de gedachte te binnen dat vogelvoer en muesli sterk op elkaar lijken. Dat werd het plot. Dit noem ik inspiratie en die kan je dus opeens te binnen vallen.

Hoe kom jij aan inspiratie voor je verhaal? Deel je tips.

3 reacties op “Hoe doe je inspiratie op als je wilt schrijven?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.