Met je mobiel de natuur in.

Met je mobiel de natuur in?

Met je smartphone het bos in… 

Waarom zou je je mobiel inzetten om kinderen meer of anders in de natuur te laten komen? Apparaten als mobiele telefoons, tablets en computers maken een belangrijk deel uit van ons leven. Dat kun je goed of slecht vinden. Maar hoe dan ook, ze gaan niet meer weg. Dus dan kun jeze beter positief inzetten! Laten we eerlijk zijn zo makkelijk kijk je niet in het nest van een zeearend of een uil. Met ‘Beleef de lente’ kan dat wel. Gewoon vanaf je computer of mobiel. En met die laatste kun je ook foto’s maken of een speurtocht doen in de natuur. Er zijn apps die paddenstoelen of vogelgeluiden herkennen en nog veel meer. En vanaf een bepaalde leeftijd willen kinderen c.q. jongeren niet meer wandelen in de natuur. Met speelse opdrachten kun je dat veranderen.

In 2014 verscheen mijn boek ‘Met je smartphne het bos in’ over kinderen, natuurbeleving en technologie, geschreven voor kinderen, (groot)ouders, het onderwijs en natuurliefhebbers.

‘Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten!’
Uit het boek ‘Het laatste kind in het bos‘ van Richard Louv

Digitaal de natuur in

Vroeger gingen kinderen met een schepnetje de sloot verkennen. Nu verklappen slootjes al hun geheimen als je ook een digitale camera, je gps en Google Earth inzet. Met je smartphone maak je een foto van een vogel, het geluid neem je op en met een speciale app determineer je de vogel. Plaats een schaal met slakken onder een documentcamera, en de slakken kruipen ineens over het digibord. Zo breng je de natuur in de klas.

De tv, pc, games en de mobiel vragen steeds meer tijd en aandacht van onze kinderen. Hoe zorgen we dat ze meer interesse krijgen voor de natuur? Kunnen we daarvoor diezelfde apparaten en technologie gebruiken?

Praktische tips en lesideeën

In het boek staan praktische voorbeelden van apps, sites en ander digitaal materiaal die je als leerkracht, ouder of andere natuurliefhebber in kunt zetten. Voldoende inspiratie om zelf op pad te gaan en de natuur te zien, ruiken, proeven, horen en voelen en ondertussen nieuwe media in te zetten.

Een nieuw boek

Alleen dit boek verscheen in 2014, en de techniek gaat hard. Dus is het toe aan vernieuwing, alleen de uitgeverij is gestopt.

Daarom ga ik mijn boek herschrijven. En in het najaar van 2025 verschijnt het opnieuw, maar dan bij Droomvallei uitgeverij. Natuurlijk ook met mijn foto’s en een nieuwe cover. Volg je de onwikkelingen hier? En gebruik je een superapp voor in of over de natuur? Deel het hieronder, misschien neem ik het mee in mijn boek.

Jolanda Pikkaart auteur en fotograaf

4 reacties op “Met je mobiel de natuur in?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.