Research

De tweede thriller die ik aan het schrijven ben speelt zich af in de stad Groningen. Het hoofdpersonage van mijn nieuwe thriller heeft namelijk het huis met winkelgedeelte van haar oma geërfd. Zij denkt erover om er een koffiezaakje in te beginnen, maar voor haar is het een grote stap om haar leven in Utrecht op te geven en helemaal naar Groningen te verhuizen. Zij bezoekt de stad om te zien of zij er wil wonen, zodat ze een weloverwogen beslissing kan nemen.

Voor veel mensen is Groningen waarschijnlijk net zo onbekend, want het ligt ver weg in het ‘hoge noorden’ en verder is er niks. Maar ik weet dat Groningen echt een gezellige studentenstad is, want ik heb er zelf twintig jaar lang gewoond en ken de stad dus goed. Daarom was een logische keuze voor mij om het verhaal zich daar te laten plaatsvinden.

Groningen binnenstad

2006

Maar ik woon al lang niet meer in de stad, want begin 2006 ben ik verhuisd naar Amersfoort. Mijn herinneringen zijn algemeen, wazig en gedateerd. Tot op zekere hoogte kun je online informatie opzoeken, maar juist de details die je in een verhaal kunt vertellen ben ik kwijt. Bovendien zal er in de stad veel veranderd zijn. Dat merkte ik inderdaad al gauw toen ik op Google dingen ging opzoeken. Daarom moest ik er naar toe om met eigen ogen te zien wat er allemaal veranderd is. Ik besloot ter plekke research te gaan doen. Dat woord klinkt saai, als een wetenschappelijk onderzoek, maar voor een schrijver is het juist leuk om een plek te bezoeken en te zien en te voelen hoe het er is.

Naar Groningen

Enkele maanden terug reisde ik daarom naar de stad Groningen. Ik kwam meteen op bekend terrein. Veel dingen waren inderdaad nog precies zoals ik ze in mijn herinnering had. Kijk, door die straat fietste ik altijd naar mijn werk en op die plek zat vroeger een leuke winkel waar ik vaak kwam. Dat was een walk down memory lane.

Maar er waren ook veel dingen veranderd. Er waren nieuwe kantoren gebouwd, er waren hele straten waar de oude huizen waren vervangen door nieuwe en er waren veel kruisingen gewijzigd. Het Noorderplantsoen, waar ik altijd doorheen fietste naar mijn werk, was helemaal anders ingericht. De Brugstraat, die vroeger enorm druk was met auto’s en bussen die zich tussen voetgangers en fietsers door moesten wurmen, was helemaal autovrij en rustig geworden. Er was zelfs een terrasje op de stoep geplaatst, wat vroeger totaal ondenkbaar was.

Brugstraat autovrij

Locatie

Voor mijn research ging ik natuurlijk ook naar een bekende straat in de binnenstad: de Folkingestraat. Het hoofdpersonage van mijn nieuwe thriller heeft er het huis met winkelgedeelte van haar oma geërfd. Zij bezoekt ook de stad om te zien hoe het er is. De Folkingestraat stond daarom ook hoog op mijn lijstje. Ik herinner me van vroeger nog dat het een prachtig straatje was met veel kleine winkels en een bijna buitenlands aandoende sfeer. Ik kocht er ooit een Oosterse hanglamp met gekleurd glasmozaïek. Het hangt in het toilet en elke keer als ik het licht aan doe denk ik aan dat winkeltje.

Maar is het nu nog zo’n leuk straatje? Het antwoord of het nog zo’n leuke straat is, is volmondig ja. Ik werd helemaal blij van alle leuke winkeltjes en keek alle kanten op, want ik wilde niets missen. Enthousiast maakte ik er foto’s van. Ik bekeek alles door de ogen van mijn hoofdpersoon en het was op dat moment alsof ik mijn hoofdpersoon was.

Folkingestraat

Nog meer research

Ik ben gelukkig nog niet klaar met mijn research. Op mijn lijstje staat nog koffie drinken in een leuk koffietentje, want ik moet natuurlijk wel weten hoe de sfeer daar is en hoe de koffie smaakt. Eigenlijk moet ik naar verschillende gaan, want ik moet natuurlijk meerdere zaken met elkaar vergelijken. Zo wordt research doen voor een schrijver een erg leuk tijdverdrijf!

7 reacties op “Research”

  1. Hee Titia, wat leuk om je verhaal in Groningen te situeren! Ooit liep ik stage in Groningen. Het is niet alleen voor studenten een leuke stad. En de omgeving is nog heerlijk authentiek en je kunt er fantastisch fietsen! Succes met schrijven!! Groetjes van Wilma

    1. Hallo Wilma, Wat leuk dat jij de stad Groningen kent. Via de kleurrijke schrijvers kun je het schrijfproces van mijn thriller (en de andere boeken) volgen.

    1. Het was inderdaad heel leuk om op bezoek te gaan in een voor mij bekende stad. Ik moet nog meer research doen, maar daar lees je later meer over.

  2. Wat leuk Titia dat je op research in Groningen bent geweest. Ik ken de stad ook niet, maar ga je dan meerdere dagen daar naartoe en in je eentje? Best stoer. Succes met je nieuwe thriller.

    1. Dank je. De research was echt leuk, omdat ik Groningen ken maar ook weer niet omdat er veel veranderd is. Ik was er in het voorjaar gezellig met mijn man een weekendje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.