Tom en Streepje Titia Schut

Mijn eerste boek

In april 2021 verscheen mijn debuutthriller Sprong in het diepe. Het proces van schrijven, schrappen, hoofdstukken schuiven en herschrijven was intensief. Een periode van hard werken en vooral gewoon doorgaan. Langzaam werd het tekstbestand een gedegen manuscript dat steeds beter werd. Ik werkte er al jaren aan met als droom om het ooit een keer uit te geven, maar uiteindelijk was het spannende moment daar: op de boekpresentatie in april kreeg ik mijn eigen thriller in handen. Ik was trots en blij, want hier had ik het allemaal voor gedaan. Eindelijk was het een echt boek geworden met een geheimzinnige cover. Vooraf kon ik niet echt bedenken hoe fijn dat moment zou zijn, nog specialer zelfs dan in mijn dromen. Als ik eraan terugdenk geniet ik nog steeds. Ik zou het nog eens willen overdoen.

Prentenboek Tom en Streepje

Op 9 oktober vindt de tweede boekpresentatie van dè kleurrijke schrijvers plaats en ik doe deze keer ook weer mee. Het is een korte periode om tussen april en oktober een boek te schrijven, maar het is dit keer een kinderboek met de titel Tom en Streepje. Het idee hiervoor heb ik al een aantal jaren liggen. Alles wat ik nu nog hoefde te doen was de tekst door een redacteur te laten beoordelen en een illustrator te zoeken. Die laatste had ik snel gevonden toen ik van Anita Kok een schilderij zag van een jongetje dat er precies zo uitzag als mijn personage. Bij elk stukje van mijn verhaal maakte zij schetsen die daarna werden omgetoverd tot mooie afbeeldingen in kleur. Telkens stuurde ik weer een enthousiaste reactie terug, want het zag er nog mooier uit dan ik het in gedachten had. Het verhaal groeide zo uit tot een prentenboek en mijn idee kreeg steeds meer vorm.

Groeiproces

Deze keer voelen de stappen voor het verschijnen van een boek bekend zoals dat altijd zo is met een tweede keer. Ik moet een manuscript aanleveren, er komt een ontwerp van het binnenwerk en daarna een proefdruk. Net als tijdens de vorige ronde en toch is het anders. Bij een thriller ben je gefocust op de tekst, maar bij een prentenboek zijn het de woorden plus plaatjes. Ook deze keer was de reis van idee naar boek een prachtig groeiproces. Ik heb er weer van genoten.

Kijk jij online mee?

Tot dan! Titia Schut, één van de Kleurrijke Schrijvers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.