Boeken gevonden gedicht Jolanda Pikkaart

Hoera, ik heb een gedicht gevonden

Poëzie is niet haar wereld, schreef mijn docent als eindbeoordeling. Dat vond ik dan wel weer poëtisch. Spelen met taal daar word ik blij van. Ik schrijf graag elfjes of haiku’s en soms vind ik een gedicht. Misschien zoek jij ook, maar hoe vind je een gedicht? Geloof me, als je eenmaal begint, zie je overal gevonden gedichten.

Gevonden gedicht

Nee, ik vind geen boeken met gedichten op straat. Een gevonden gedicht is een dichtvorm waarbij je uitgaat van bestaande teksten of je verzamelt losse woorden uit andere bronnen als een soort collage. Bij bestaande teksten kun je denken aan een boek, gedicht, krant, folder etc. Bij een collage knip je woorden uit kranten, boeken, folders, tijdschriften en meer. Bijna zoals de dreigbrief in een B-film. Je kunt ook magnetische poëzie op je koelkast op whiteboard plakken. Wat gebeurt er?

Found poem

Hoe ga je er mee om? in een boek ligt de volgorde van woorden deels vast, maar je bent als dichter vrij over welke woorden jij kiest. Streep de andere woorden weg of verberg ze met een kleur, afbeelding of een tekening. De andere woorden alleen waziger maken, waardoor ze op de achtergrond liggen, is ook een optie. Je kunt de woorden ook visueel verbinden, zoals hierboven.

Bij de collagevorm leg je vooraf de woorden op tafel en gaat schuiven. Wil je voorbeelden zien? Volg dan #gevondengedicht en #foundpoem op social media.

Pas op!

Een waarschuwing is wel nodig. Als je hier eenmaal aan begint zie je overal gedichten. Zelfs in een officiële brief of op reclameborden. Ga je nu zelf aan de slag? Deel jouw gevonden gedicht dan in tekst hieronder of de afbeelding onder het facebookbericht.

Meer schrijfopdrachten vind je in mijn boek Ik heb altijd schrijfinspiratie.

6 reacties op “Hoera, ik heb een gedicht gevonden”

  1. Rinske Oenema

    Wat een mooi gedicht heb jij gevonden, Jolanda! En heel kunstig weergegeven. Morgen ga ik op zoek naar gedichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.