Kleurrijke schrijver Elly Vos

Het boek dat er nooit zou komen

Het is vier oktober 2017. Ik ben ziek. Niet echt, maar toch kan ik niet werken. Mijn concentratie is waardeloos, ik word behandeld voor mijn depressie, burn out en angststoornis en mijn humeur is het beste te vergelijken met de doorn van een rozenstruik. Van een afstand lijkt er niks aan de hand, maar kom vooral niet te dichtbij.
Ik vul mijn dagen met slapen en af en toe een korte wandeling. Ik wil zo graag lezen, maar het lukt me niet meer om betekenis te geven aan de woorden. Waarom dan uitgerekend nu het plan bij me op komt om een boek te schrijven, is me een raadsel.

19 april 2018

De vroege voorjaarszon brandt op mijn huid. Zou dit een warme zomer betekenen?

Ik sluit mijn ogen en luister naar de geluiden om me heen. De man van de gemeente rijdt met zijn grasmaaier door de wijk. Ik hoor de stemmetjes van kinderen. Vogels fluiten en zoeken alvast wat takjes. En ik? Ik zit in de achtertuin, onderuitgezakt in een stoel, met mijn voeten op de rand van de vijver en besef weer eens hoe nutteloos je leven is als je niks om handen hebt. Mijn hoofd zit vol met vervelende gedachten die doelloos in een kringetje blijven ronddansen, het dagboek staat er vol mee. Schrijven helpt me enigszins om wat orde in de chaos te scheppen.

Twijfels

Ineens weet ik het weer. Ik doe mijn ogen open, pak de leuningen vast om op te springen, maar laat me weer zakken. Het gaat me nooit lukken, ook al heb ik sinds de basissschool al de wens om een boek te schrijven. Als klein meisje vond ik het al geweldig om te fantaseren over poppen en beren die tot leven kwamen, de ontmoeting tussen een klein jongetje en een marsmannetje en onmogelijke puberliefdes.

Het onderwerp waar ik nu over wil schrijven is vast te zwaar, mijn concentratie is nog steeds slecht en, misschien is dat nog wel het belangrijkste, ik heb nog geen idee hoe het af zal lopen. Het zwaarste gedeelte van mijn behandeling moet namelijk nog komen.

Als een paar dagen later mijn eerste blog online staat, kan het grote avontuur echt beginnen. Met alle onzekerheden, talloze vragen en demotiverende momenten die er kennelijk bij horen. ‘Met mij is toch niks mis’ is nu bijna klaar. Op 9 oktober 2021 verschijnt het.

Elly Vos

15 reacties op “Het boek dat er nooit zou komen”

  1. Ik ben benieuwd naar je boek. Je hebt een pakkende manier van schrijven. En zo zie je hoe iets moois kan ontstaan in een zo moeilijke periode.

  2. Mooi dat je door het schrijven, met kleine stapjes omhoog bent geklommen op de berg, dit jaar sta je dus boven op jouw berg ❤️
    Ben benieuwd….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.