sprong in het diepe Titia Schut

Een geschikte cover

Tijdens het schrijven van mijn thriller ‘Sprong in het diepe’ dacht ik al na over de cover. Welke omslag past er het beste bij het verhaal en welke foto geeft de personages en de sfeer van het verhaal goed weer? Hoe zal het boek er straks uitzien als het af is?

Natuurlijk had ik wel een bepaald idee in mijn hoofd, maar om dan daadwerkelijk de juiste foto daarvoor te vinden valt nog niet mee. Er is zoveel keus, maar zie maar exact die afbeelding te vinden die perfect bij dat idee past.

Sprong in het diepe Titia Schut

Een van mijn personages zou ik kunnen kiezen voor op de cover. Ik wist hoe ze eruit zagen, want voordat ik ging schrijven had ik voor elk personage een foto opgezocht in tijdschriften. Tijdens het schrijven zag ik ze daarom levensecht voor me. Zo leefde ik mee met Adeline toen ze haar baan verloor en samen met haar hing ik aan een parachute toen ze zich weer op die hobby stortte. Zelf vond ik het doodeng en ik was blij dat ik het alleen in mijn fantasie hoefde te doen. Ook John, de aantrekkelijke man die in het leven van Adeline komt, kende ik en ik voelde dezelfde aantrekkingskracht die hij op Adeline uitoefent. Hij is gebaseerd op verschillende pakjesbezorgers die voor mijn deur hebben gestaan.

Hoe ik ook zocht, op internet vond ik geen foto die perfect bij deze twee personages past.

Blauwe jurk

Voor de coverfoto zou ik ook een van de dingen kunnen kiezen die meerdere malen  in het verhaal terugkomen, zoals een weerhuisje, een fles wijn of een wit busje. Ook zocht ik op algemene zoektermen als parachute, hoogte of diepte, maar vond niets wat in de buurt van mijn fantasie kwam. Vervolgens zocht ik lange tijd op woorden als vrouw, blauwe jurk en avond. Er kwamen hele mooie foto’s tevoorschijn van vrouwen in diepblauwe lange avondjurken, maar die beelden waren meer geschikt voor een romantisch of fantasy verhaal. Ze pasten niet bij mijn thriller, omdat ze niet spannend genoeg waren. Heel jammer, want een koningsblauwe jurk vind ik prachtig.

Paraplu

Uiteindelijk zocht ik op het woord paraplu met allerlei toevoegingen, zoals vrouw, nacht en regen. Daarop kwamen een paar interessante beelden tevoorschijn. Sommige waren te zoet of te zonnig, en niet thrillerachtig genoeg.

Eentje bleef steeds in het lijstje kanshebbers staan. Het is een foto van een blauwe paraplu die in de regen op de grond ligt en die foto is het uiteindelijk geworden. Dat beeld is perfect voor mijn thriller. Het geeft verdriet en eenzaamheid weer en roept spanning op. Het is ook geheimzinnig, want waarom ligt die paraplu daar op de grond, van wie is het en wat is er gebeurd met de eigenaar van de paraplu?

Als je ‘Sprong in het diepe’ leest krijg je de antwoorden op alle bovenstaande vragen.

sprong in het diepe titia schut

Blog door Titia Schut.

2 reacties op “Een geschikte cover”

  1. Mooi om te lezen hoe de opmaak van jouw boek is ontstaan Titia. Ook ik merk dat het lastig is om de perfecte afbeelding te kiezen. Die paraplu maakt me inderdaad nieuwsgierig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.