Een nieuwe trui

Wat is het verband tussen een oranje trui en mijn prentenboek?

Aan het begin van mijn middelbare schooltijd kreeg ik op een dag een nieuw trui die mijn moeder voor me had gebreid. Vol trots deed ik hem aan naar school, want ik vond hem mooi en ik wist hoe lang mijn moeder eraan gewerkt had.

Na die dag op school klaagde ik bij thuiskomst over de trui. Hij zat op zich wel lekker, maar de halsboord zat te hoog waardoor ik er aan bleef trekken. Mijn moeder veranderde de opstaande kraag door een v-hals en ze hoopte dat ik daarna tevreden was, maar dat was ik niet. Ik durfde de trui helemaal niet meer naar school te dragen.

Wat was namelijk het geval? Een paar klasgenoten hadden lachend gezegd: ‘Die trui is wel heel erg oranje!’ Hun woorden raakten me diep en van schaamte had ik wel door de grond willen zakken. Toen zag ik zelf ook dat de trui erg fel oranje was. Dat de ingebreide rand met verschillende kleuren in een heel ingewikkeld patroon erg knap gemaakt was zag niemand. Daarna droeg ik hem alleen nog thuis en deed hem nooit meer naar school aan.

Zwart-wit of kleur

Streepje, de zebra in mijn kinderboek, wordt ook uitgelachen als hij op een dag met gekleurde strepen rondloopt. Door zijn eigen familie nog wel. Hij ziet er in hun ogen gek uit en daarom lachen ze hem uit. Allemaal zijn ze zwart-wit gestreept en hij loopt opeens met felle kleuren rond.

Streepje wordt er verdrietig van en wil ook wel door de grond zakken van schaamte. Hij wil aan de ene kant zichzelf zijn, maar ook bij zijn familie horen en zeker niet uitgelachen worden.

Gelukkig heeft hij een beste vriend, Tom, die hem troost en hem gaat helpen.

Durven

Als Streepje op mij had geleken dan had hij nooit de kleuren gekregen waar hij van droomde. Dan had hij zijn droom opzij gezet, net als ik met die trui heb gedaan door hem niet meer naar school aan te doen.

Soms is er maar een beetje durf nodig en een goede vriend die je een duwtje geeft zodat je het wel te durft.

Blog door Titia Schut, één van de kleurrijke schrijvers.

4 reacties op “Een nieuwe trui”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.