Een kamer vol boeken

Voordat ik op mezelf ging wonen droomde ik van een huis waarin ik een kamer zou hebben met één lange wand vol boekenkasten. Ze zouden van de vloer tot aan het plafond reiken en gevuld zijn met een ontelbaar aantal boeken. Een eigen bibliotheek zogezegd. De kasten zouden glazen deuren hebben om stof tegen te houden, maar je zou er wel doorheen kunnen kijken en de boeken kunnen zien. De ruggen zouden keurig op een rij staan en me in allerlei kleuren met titels in verschillende lettergroottes toelachen. Ze zouden naar me roepen: pak me uit de kast en lees me! Een soort snoepwinkel waaruit je iets kunt pakken. Een heerlijke droom was het.

Eén gevulde boekenkast

Tot nu toe heb ik nog maar één kast in de studeerkamer staan die vol met boeken zit. Het lijkt heel wat, maar de identieke kast rechts ernaast is van mijn man. Mijn droom is dus niet helemaal uitgekomen. In de loop der jaren ben ik er namelijk achter gekomen dat ik ze maar een keer lees. Ik vind het niet leuk om ze een tweede keer te lezen, omdat de verrassing er dan af is. Bovendien vind ik het zonde van het geld om veel boeken te kopen. Daarom is het maar bij een goed gevulde kast gebleven. In plaats van boeken kopen heb ik ervoor gekozen om ze te lenen in de bibliotheek, maar dat zorgt regelmatig voor problemen.

Nieuwe boeken

Het is me al meerdere keren overkomen dat ik een bibliotheekboek mee naar huis nam en het verwachtingsvol opensloeg. De cover en titel kwamen me niet bekend voor, dus ik had een nieuw verhaal in handen. Ik plofte met het papieren exemplaar op de bank en voelde het gewicht (want ik houd van die dikke pillen) en begon er langzaam in te bladeren, wat altijd weer een geluksmoment is. Ik begon enthousiast te lezen, maar na twee hoofdstukken of halverwege bekroop me het gevoel dat ik het toch al eens gelezen had. Ook al ben ik het plot vergeten en weet ik niet meer hoe het afloopt, het verrassende en het nieuwe is er voor mij dan af. Ook al weet ik niet alle details maar, ik leg het liever weg. De oplossing om hiermee om te gaan heb ik gelukkig gevonden: ik leen een extra boek voor het geval ik het andere al ken.

Meest gelezen boek

Er is één boek dat ik inmiddels al tientallen keren heb gespeld en waarvan ik geen genoeg krijg. Dat is mijn eigen thriller Sprong in het diepe dat ik las als manuscript en daarna als proefdruk in papieren vorm. Natuurlijk weet ik na al die keren precies hoe het verhaal gaat, maar toch ben ik op bepaalde momenten ook verrast, door mezelf, want heb ik dat echt zelf geschreven?

Lees jij boeken een keer of meerdere malen en welke is jouw favoriet?

Blog door Titia Schut. Titia is één van de Kleurrijke Schrijvers. Haar boek verschijnt op 10 april 2021.

4 reacties op “Een kamer vol boeken”

  1. Jolanda Pikkaart

    Dat was ook mijn droom. Maar nu staan er vooral schrijfboeken en boeken van klanten in mijn boekenkast. Vanaf zaterdag staat jouw boek er ook bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.