Wat heb je nog te verliezen als je alles bent kwijtgeraakt?

Ruige zee

Daar sta je dan tot aan je knieën in het koude ruige zeewater starend naar de verwoestende kracht van de natuur, terwijl alles wat je lief was als zout water door je vingers heen glipt. Waar kun je dan nog heen, welke stappen heb je dan nog te zetten? Aangewezen op de enige persoon in je leven die altijd bij je is en je kunt vertrouwen: jezelf. Maar is dat wel zo? Als er namelijk iets in mijn leven is wat ik niet altijd te serieus moet nemen, is dat mijn hoofd en de verwoestende kracht van mijn eigen gedachten.

De kracht van je gedachten

Ik herinner me een poster van heel vroeger die bij ons op de deur naar de gang hing: Donald Duck die de plantjes water geeft met de uitspraak ‘Een eendenleven gaat niet over rozen.’ Inmiddels kan ik concluderen dat het niet alleen voor oom Donald geldt. Mijn hoofd is sterk en wint het de laatste tijd te vaak, gedachten die me alle kanten opslingeren. Het is hollen of stilstaan. En ik weet inmiddels wat ik kan verliezen is die kracht: mezelf.

Stroming

Zorgen, verwachtingen, dromen, wensen, resultaten; ze hebben allemaal bijster weinig nut als je vanaf de branding staart naar de zee. Of deze rustig is of woest, het is jouw horizon en jouw stap. En soms is er maar één manier om daarachter te komen.
Waag die sprong in de zee, laat je meevoeren door de stroming, ga kopje onder. Hoe eng het ook is, het leert je iets. Namelijk wat je te verliezen hebt en dat kan nooit zo erg zijn als jezelf kwijtraken.

Zaadjes

Plant die zaadjes, houd het klein, geef het aandacht en water. Het gaat misschien niet over rozen, maar als die poster me één ding heeft geleerd is het dat hoe klein de stapjes ook zijn, als je ze maar zet, er bloeit vanzelf iets moois. Misschien niet vandaag, misschien niet morgen, maar op een dag komt die roos op je pad.
Dan staar je naar die woeste zee, voel je je verloren tot die ene tik op je schouder waardoor jij je omdraait en er misschien wel achter komt dat je de verkeerde kant opkeek.  

Door Marieke Simons, één van de kleurrijke schrijvers. Haar boek kwam uit in april 2021 en is verkrijgbaar bij alle (online)boekhandels en via www.droomvalleiuitgeverij.nl

Marieke Simons gebroken akkoord

3 reacties op “Wat heb je nog te verliezen als je alles bent kwijtgeraakt?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.