Liever schrijven dan het huishouden

Het is dat het moet gebeuren, maar het huishouden doe ik vaak met tegenzin. Veel liever zou ik een boek willen lezen of gaan schrijven. Mijn man zegt dat ook vaak, voor de grap, maar tegelijkertijd serieus: ‘Jij zit liever op de bank een boek te lezen dan dat je schoonmaakt.’ En dat klopt, want als ik mag kiezen tussen huishoudelijke klusjes of schrijven/lezen dan kies ik liever voor de laatste dingen.

Voldaan gevoel

Waarom heb ik er dan zo’n hekel aan, vraag ik mezelf steeds weer af. Ik denk omdat het vrij snel daarna alweer vies wordt. Het stopt nooit, want nadat ik de afwas heb gedaan staat er alweer een gebruikte beker op het aanrecht, heb ik de badkamer geboend w,ordt de wc alweer gebruikt en heb ik de was gedaan gooit iemand alweer een kledingstuk in de wasmand. Dat voelt alsof je stank voor dank krijgt.

Als ik een bui van schoonmaakwoede heb, dan maak ik daar meteen gebruik van. Omdat ik ook wel weet dat als ik gepoetst heb en het ruikt door het hele huis lekker bloemetjes-fris, ik dan een voldaan gevoel heb. Dus ga ik stofzuigen, dweilen, de badkamer blinkend schoon maken en de bedden verschonen. Dan word ik er toch blij van en mijn huisgenoten ook.

Bovendien doe ik tijdens het poetsen een soort work-out, want het schijnt dat je er massa’s calorieën mee verbrandt. Ik merk het als ik de trappen op ren naar de wasmachine die boven staat: als ik dat doe zonder hijgen weet ik dat het wel goed zit met mijn conditie.

Klein beginnen

Wat mij helpt bij vervelende klusjes is het op te knippen in behapbare brokjes. Ik denk voordat ik begin: ik ga even snel de wc schoonmaken, dat duurt maar 10 minuten. Wat is 10 minuten nou op een hele dag? Daarna kan ik alweer iets anders gaan doen en dat voelt dan als een beloning. Door dat in het vooruitzicht te hebben doe ik het snel om klaar te zijn en iets leukers te kunnen gaan doen.

Ik houd mezelf eigenlijk een beetje voor de gek, want ik weet best dat het me voldoening zal geven als ik dat kleine klusje gewoon even doe. En wat blijkt: negen van de tien keer ga ik dan zelfs door, langer dan de tien minuten die ik met mezelf had afgesproken. Zeker als ik heerlijk in een flow zit en nog niet wil stoppen.

Gewoon gaan zitten

Als ik daarna mag schrijven en het lijkt alsof ik geen inspiratie heb, zet ik mezelf ook aan een kleine taak. Ik ga toch zitten om iets te doen. Ik bedenk bijvoorbeeld het begin van een blog of schrijf wat losse ideeën op voor een nieuwe column. Bij schrijven blijkt ook vaak dat ik daarna langer doorga, omdat er van alles uit mijn pen komt en ik het ene na het andere idee heb. Soms schrijf ik die hele column dan in een keer op.

Gewoon een begin maken werkt echt, ook al heb je geen zin (in het huishouden).

Lees je mee?

In januari heb ik op deze manier een spannend kort verhaal geschreven (ShortThrill) die je kunt lezen op mijn website: De auto. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Wat stel jij altijd uit? Ik lees het graag hieronder…

Titia Schut

10 reacties op “Liever schrijven dan het huishouden”

  1. Ik doe bijna alles liever dan het huishouden 😉
    Hoewel, tijdens de deadline van de Boekplanner ging ik de ramen lappen (14). Dat was ook uitstelgedrag.
    Als je wilt schrijven, kan een oefening helpen. Bijvoorbeeld een uit mijn boek Ik heb altijd schrijfinspiratie.

  2. Ik vind het huishouden ook een vervelende klus en doe liever leuke dingen. Net wat je zegt, je hebt iets schoongemaakt en als je je omdraait is het alweer vies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.