Een kinderboek schrijven

Al een aantal jaren droom ik ervan om een kinderboek uit te brengen en al bijna net zo lang heb ik daar een idee voor. In die tijd waren mijn eigen kinderen nog klein en ik wilde zelf een boek voor hen schrijven. Het was mijn intentie om dat boek snel te laten verschijnen, omdat het me leuk leek als ze een boek van hun eigen moeder zouden kunnen lezen. Maar ze groeiden zo snel en hun leesniveau ging met grote sprongen vooruit. Voor ik het wist hadden ze alle AVI-niveaus al uit. Ik kon het gewoon niet bijhouden en het ging allemaal sneller dan dat ik die droom kon realiseren. Het idee bleef daarom op de plank liggen.

Zebra

Over de personages van het kinderboek hoefde ik niet lang na te denken: dat zouden een jongetje en een zebra zijn. Zebra’s zijn mijn lievelingsdieren, dus dat was niet moeilijk kiezen. Het jongetje heet Tom en hij komt elke week even bij ze kijken. Een ervan is zijn vriend geworden en deze noemt hij Streepje.

Op een dag is Streepje verdrietig, omdat hij zijn zwart-witte strepen zat is. Het liefst wil hij ook verschillende kleuren. Tom gaat hem helpen om dat voor elkaar te krijgen en hij bedenkt een oplossing. De vraag is of het hen samen zal lukken om dat voor elkaar te krijgen zodat Streepje weer blij zal worden.

Het verhaal gaat over jezelf durven zijn en er toch bij willen horen. Meestal denken mensen: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, maar soms wil je even maf doen of speciaal zijn. Ook gaat het over vriendschap en een ander willen helpen.

Prentenboek

Het verhaal bleef liggen, maar een paar maanden terug heb ik het verhaal van de plank gepakt en afgestoft. Die droom van publiceren bleef ik namelijk maar houden. De tekst kreeg een redactieronde, maar een boek voor kinderen van ongeveer 4 – 8 jaar is niets zonder illustraties. Ik kan zelf niet goed tekenen, dus ging ik op zoek naar iemand die dat wel kan.

Op Facebook zag ik een tekening van een blond jongetje voorbij komen die gemaakt was door Anita Kok. Het jongetje zag er precies zo uit als ik in gedachten had. Ik kreeg kippenvel en riep hardop: ‘Dat is mijn Tom!’ Anita reageerde meteen enthousiast op mijn vraag of zij de aquarellen voor het boek wilde maken. Ik stuurde haar het verhaal en zij begon al snel met het maken van schetsen die daarna prachtig werden ingekleurd. De tekeningen brengen mijn verhaal helemaal tot leven. Het is gewoon een droom die werkelijkheid wordt.

Tom en Streepje

Op 9 oktober moet het prentenboek Tom en Streepje af zijn, want op die datum is de boekpresentatie. Samen met nog een aantal kleurrijke schrijvers zal dit een feestelijk moment zijn. Houd ook de website van Droomvallei Uitgeverij in de gaten voor meer informatie over Tom en Streepje.

Mijn kinderen zijn inmiddels achttien en bijna veertien jaar en behoren daarom al lang niet meer tot de doelgroep. Ik loop vreselijk achter de feiten aan, maar stiekem hoop ik toch dat ze een beetje trots op mij en het boek zullen zijn. Ik hoop het van harte, want ik heb het immers speciaal voor hen geschreven. En natuurlijk voor al die andere kinderen die het avontuur gaan meebeleven.

Blog door Titia Schut, één van de Kleurrijke schrijvers

2 reacties op “Een kinderboek schrijven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.