De waarheid of een leugen

De waarheid of een leugen?

Als klein meisje was ik al dol op lezen. Samen met mijn moeder ging ik, vanaf groep drie, elke week naar de bibliotheek. Zodra ik oud genoeg was, zocht ik zelf de boeken uit die me aanspraken en had vervolgens nergens meer tijd voor. Pinkeltje, Jip en Janneke, de verhalen van Roald Dahl, ik genoot van elke bladzijde. De spanningen, mijn fantasie de vrije loop laten in een wereld die de auteur had bedacht, mijn eigen realiteit vergeten.

In een tijd zonder internet moest ik zelf ontdekken wat ik wilde lezen, welke schrijvers er waren en wat voor genre bij me paste. Ik leerde dat niet alleen het plaatje op de voorkant, maar vooral de samenvatting achterop, belangrijk was bij mijn keuze.

Verraad?

Voordat ik mijn debuutroman schreef, ontdekte ik dat er ook wel eens quotes op achterflaps staan. Het voelde vreemd, alsof de uitgever ze zelf verzonnen had om de verkoop te stimuleren. Hoe kan iemand er een oordeel over geven als het nog niet eens gedrukt is?

Inmiddels weet ik hoe het werkt, je stuurt het manuscript op.

Eén van mijn kritische proeflezers is zelf ervaringsdeskundige. Voor jou als lezer kan het interessant zijn om te weten wat haar oordeel is. Herkende zij dingen uit mijn verhaal of was het juist ongeloofwaardig?

Nu ‘Met mij is toch niks mis’ wacht op de eindredactie, heb ik tijd om na te denken over een tweede quote. Het was lastig, want deze persoon had ik al een hele tijd in mijn hoofd, maar zou hij zin én tijd hebben om het te lezen? Hulp vragen is niet mijn sterkste kans. Ik vind mezelf nogal makkelijk een lastpost.

Verrast

Vorige week liet de hoofdbehandelaar van mijn laatste therapie me weten hoe leuk hij het vindt dat ik aan hem heb gedacht. Binnenkort volgt zijn oordeel. Wat zal hij zich nog herinneren? Kan hij de rol die ik hem gaf in het verhaal waarderen? Er is nogal wat aangepast, verzonnen en aangedikt.

Een positieve review van een ervaringsdeskundige én een psycholoog maakt het voor mij wel helemaal af. Met spanning wacht ik op zijn mening.

Hoe belangrijk vind jij de quotes die op de achterkant van boeken staan? Laat het weten onder dit blog.

EllyVos – auteur – Met mij is toch niks mis 10/2021

6 reacties op “De waarheid of een leugen?”

  1. Marijke Witman

    Mooi blog Elly. En voor mij geld dat ik erg blij ben met de quote achterop mijn boek. Spannend, dit wachten voor jou. Maar zal vast goed zijn

    1. Vooral het oordeel van mijn vorige therapeut vind ik super spannend. Hij zal delen uit mijn verhaal herkennen, van bepaalde dingen misschien niet eens op de hoogte zijn geweest. Maar ik denk wel dat zijn mening belangrijk is voor mijn boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.