Naar de opera!

Ik zit op mijn werk, waar in coronajanuari bijzonder weinig werk te verzetten is. En omdat ik ondanks dat toch achter een computerscherm en binnen bereik van de telefoon moet blijven, is schrijven aan mijn boek WEEK 31 meestal heel haalbaar. Zo doe ik iets anders dan kruiswoordpuzzels en candy crush en ben ik snel op de boeking- of planningspagina als ik echt werk moet doen.

Het deel waar ik momenteel mee bezig ben, vind ik lastig. De personage staat eigenlijk vrij ver bij me vandaan en ik wil hem wel geloofwaardig maken. Gevoelens en gedachten moeten congruent zijn, vandaag ook ten opzichte van gisteren. Dat maakt dat ik regelmatig moet teruglezen; hoe dacht hij daar een dag eerder ook weer over? Hoe is hij in relatie tot wie hij gisteren was en is die ontwikkeling hoe ik die in gedachte heb en kloppend?

Naar de opera

Op zaterdagavond is deze persoon onderweg naar de opera. En daar loop ik tegen het volgende probleem aan; hoe kleedt een dame zich voor een avond uit? Ik zoek en vind ergens op internet een rode jurk die me aanstaat, het plaatje van een model helpt mij die te beschrijven als hij op bed ligt of gedragen wordt. Maar hoe trek je zo’n jurk aan? Als non binair die zich altijd vrij masculien kleedt heb ik daar eigenlijk geen idee van. Even overweeg ik mijn collega te vragen, zij draagt vast een jurk en make-up naar een sjiek feestje. Maar als ik nu zomaar uit het niets door het kantoor vragen ga stellen over het dragen van jurken, weet ik niet hoe zij gaat reageren, dus dat doe ik maar even niet.  

Een jurk?

Ik besluit mijn vriendin te appen. Weliswaar is zij niet een standaard ‘meisjemeisje’ zij heeft wel meer verstand over zulke dingen dan ik.

*Hoe trek je een jurk aan?
*Normaal gesproken, doe je dat over je hoofd, of stap je daar in?
Nog voor ik het tweede bericht verstuurd heb antwoordt ze:
**Met mijn handen (ja, ze gaat al veel te lang met mij om.)

Gelukkig denkt ze ook serieus verder:
**Ligt aan de jurk, mijn huisjurk gaat over mijn hoofd, een met een rits stap ik in.

Ik kijk nog eens naar de rode jurk. Die heeft geen rits. Maar een rits op de rug geeft een mogelijkheid tot interactie, omdat iemand die rits dan moet dichttrekken. Dus in mijn boek krijgt de jurk een rits.
*Ooo natuurlijk, ik denk dat de jurk wel een rits heeft. Dan kan ze vragen die vast te maken. Dank je.  
**Waarom hebben we het hierover?

Ook voor iemand anders dan mijn collega is dit toch een vreemde uit de lucht gevallen vraag. 
*Ik zat daar ff mee, geen idee hoe normale mensen zoiets doen. Dat moet ik beschrijven. Zal je wel laten lezen van t weekend.
**Oh in je boek? Oké.

Make-up

Ik ga verder met de scene, de jurk gaat aan en daarna gaat ze naar de badkamer voor haar en make up. Is dat de eigenlijk goede volgorde?
*Nog zoiets: doe je eerst jurk en dan haar en make-up? Of andersom?

Het duurt even voor ik antwoord krijg, zij is tenslotte ook aan het werk.
**Eerst jurk en dan make-up en dan je haar.
*Ok, dan heb ik dat goed gedaan. Dankje, ik weet zulke dingen niet.
**… jij hebt nu een jurk aan, make up en je haar gestyled?

Ik zoek een ‘I don’t think so!’ meme en stuur die ten antwoord. Er zijn grenzen.  

Blog door Kleurrijke schrijver Nish Barnard. Het boek van Nish verschijnt in oktober 2021.

4 reacties op “Naar de opera!”

  1. Wat handig, zo’n vriendin die je alle informatie geeft. Vrouw of niet, ik zou ook absoluut niet weten wat je aandoet bij een opera en wanneer je het beste make-up op doet. Je boek gaat me dus vast wat nieuws leren.

  2. Ik heb veel jurken, ik trek ze altijd over mijn hoofd aan. De meeste ritsen zitten aan de zijkant, maar soms aan de achterkant en dan vraag ik of mijn echtgenoot of mijn dochter hem dicht doet. Make-up er na, is een stuk handiger. 😉

  3. Zelf draag ik naar de opera een nette broek en overhemd of een pak. De enige keer dat ik een jurk aanheb is met Ouwe Sunderklaas. Dat geldt trouwens ook voor make up.

  4. Ik ga graag naar de opera, maar nooit sjiek opgetut. Wel een jurk of rok, want ik hou niet van lange broeken. Mijn man ruilde meestal zijn nette kostuum van het werkom voor vrijetijdskleding. Ik moet zeggen dat dat deels was omdat we daar zijn als liefhebbers, en niet om gezien te worden. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.